mandag 23. januar 2012

Historien om brudekjolen

Her er teksten trykket på stoffet, og det turkise stoffer er igjen sydd på plass. Under bildet er historien bak denne spesielle kjolen fra utstillingen FEIENDE FLOTT. Historien har gjort et stort inntrykk: )


Festkjoler fra gamle dager FEIENDE FLOTT KVINNEMOTEN I HOVEDSTADEN 1820-1920

Cissy Mathiesen kjøpte denne spesielle brudekjolen på en togreise mellom Paris og Brussel i 1919. Der møtte hun en russisk flyktningfamilie som hadde mistet det meste.

De hadde noen kostbarheter som de kunne selge, blant annet denne vakre brudekjolen. Det ble sagt at den opprinnelig ble laget til en vordene brud som døde før hun fikk båret den.
Cissy kjøpte brudekjolen for 20.000 kroner, som var en anselig sum den gang.
Selv var hun for lengst gift, men brukte den til sitt
sølvbryllup og gullbryllup og andre store anledninger.

I de senere år har hele seks bruder brukt kjolen, sist gang i 1999.

Brudekjolen er fantastisk med sydde Brusselkniplinger og er utstillingen mest utrolige kjole. For kniplinginteresserte må den alene være verd besøket på ustillingen.

Det er vanskelig og anslå hvor mange årsverk det skal til for å lage en slik kjole. Bare mønsteret, som er en type som ble brukt på 1800 tallet, er et stort arbeid å lage. Anette Solberg Andresen (Oslo Bymuseum) tipper at det ville gå mellom fem og ti årsverk å lage en slik kjole2 kommentarer:

 1. Hei Gitte.
  Så nydelig, igjen:)!
  Er dette en utstilling som pågår, eller er den "historie"?
  Beate

  SvarSlett
 2. Skulle gjerne sett bilde av kjolen. Nydelig historie.
  Ellen :)

  SvarSlett