fredag 31. juli 2009

Dekonstruksjon

Når jeg først er inne på tema: Gudrun Sjøden skal jeg vise noe jeg laget for noen år siden. Jeg jobbet som lærer på Design og Tekstil på Sogn vgs. Elevene skulle lære å sy skjorte, og jeg ville sy meg en skjorte samtidlig.

Jeg fant et fint stoff, men det var allerede et ferdig plagg. Det skjer meg igrunn ganske ofte: ) Det var en tunika fra Gundun Sjøden.
Her vises bilder fra prosessboka med tunikaen som var utgangspunktet(bilde fra katalogen, med arbeidstegning til). Videre vises det hvordan delene blir klippet fra hverandre.

På bildet under vises skjorta ferdig. Den ble igrunnen veldig morsom, fordi det var ikke lett å finne rikitge knapper, så jeg valge å bruke forskjellige. Alle i samme "farge" men ulike størrelser. Det ble mange ulike knappehull å sy





onsdag 29. juli 2009

Inspirasjon: Gudrun Sjøden

Endelig har årets katalog fra Gudrun Sjøden kommet. Jeg elsker å bla igjennom for å se hva de lar seg inspirere av. Denne gangen er tema: All verdens folklore.


Etter å ha kost meg og kikket grundig på alle bildene og modellene måtte desverre denne katalogen gå tapt: )
Hele katalogen er klippet opp for og lage kort til ulike anledninger, som bursdager, venninnekvelder etc. Tilsammen ble det 9 kort.

Her er kortene underveis i prosessen. Alt som er klippet ut og satt på kortet skal syes fast med maskin.


Kortene er klippet opp og sydd sammen. De blir deretter dekorert med perler, litt tekstil, knapper og trykk fra silketrykkrammer.


Her er kortene ferdige. Alle er forskjellige, men alikevel litt like. Tøffe hva?



lørdag 25. juli 2009

Reiselommebok

Vi, 4 jenter reiste på inspirasjonstur til Barcelona tidligere i sommer. Det snakkes alltid om at vi må passe på verdisaker, da det er mange lommetyver.

Jeg har alltid vært forsiktig, og aldri blitt frastjålet noe…..Jeg tenker jeg er ganske oppmerksom på slike ting.

I Barcelona opplevde vi noe nede på T-banen. Det var en hel gjeng med profesjonelle tyver. Det tre andre jeg var sammen med skjønte det med en gang. Jeg skjønte ingen ting: ) Jeg var heldig som ikke ble frastjålet noe, for det var like før…

Jeg har derfor tenkt på hva som kan være meste sikkert når jeg skal ut og reise. Det skal ikke være noe som henger rundt skulderen eller halsen, men settes på beltet.

Utgangspunktet er et kart fra Krakow (hvor jeg var for en uke siden) + noen mynter. Her er motivet overført på tekstil med rammelim.




Mønsteret lages etter størrelse på passet, og jeg finner et stoff som kan passe til å montere trykket. Trykket limes på med applikasjonsvliseline.




Det skal også være stropper som skal være bak til å feste i beltet. De lager jeg solide, samtidig som de skal bli fine.




Her er lommeboken ferdig. Den ble praktisk og veldig fin å bruke.
 
 



Fra festet bak til beltet. Stoffet og hempene er solide.





Her ses lukning med borrelås. Borrelås er smart å bruke. Det er "tungt" å få opp, og er ikke lydløs ved åpning: ) Denne må vel være trygg å frakte verdisaker?




Forresten....... Ved bruk av rammelim blir alt speilvendt. Det vil derfor være smart å speilvende motivet som skal brukes, før trykk på tekstil. Jeg har brukt orginalkartet, som derfor har blitt speilvendt. Så du det?



torsdag 23. juli 2009

Bokomslag i tekstil

Jeg jobber som lærer og har en god og stor loggbok som jeg skriver i hver dag. Den er ”kjedelig”,….. en helt vanlig skrivebok. Vi får en slik bok hvert skoleår.

Jeg ville prøve meg på en teknikk jeg så i et quiltemagasin, som gikk på å flette med tekstiler.


Ulike tekstiler blir klippet i 5 cm lange remser og flettes inn i hverandre. De blir tråklet sammen, slik at de holder seg på plass.


Her legges det inn et ”brudd” med et nytt stoff, og applikerer på små babuska dukker. Disse er klippet ut fra et stoff jeg allerede har.


For å få et personlig preg, trykker jeg med bokstavsjablonger: Lille Gitte



Nå er hele omslaget "ferdig", men lite holdbart. Ingen ting sitter godt fast. Vevingen er bare satt sammen med tråklesting og babuska dukkene er festet med applikasjonsvliseline.

Her legges et lag med organza over, som festes med sting rundt. Stingene blir sydd så de er godt synlige, noe som er litt tøft på dette omslaget.



Her er boka klar til bruk. Den er kjempefin! De store babuska dukkene til høyre er sydd på snor som deler sidene.




tirsdag 21. juli 2009

Trykk med RUST på tekstil. Del 3

Nå er min lille oppbevaringseske ferdig. Alle delene er sydd sammen så "vranga" kommer ut.

Foret inne i veska er ensfarget og i sort


På bildene under vises mønsterdelene, hvordan de er sydd sammen fra forsiden og baksiden, Det er laget feste med borrelås, slik at det er lett og sette den sammen til en eske. Det er lagt inn papp i alle delene for å få den stivet opp. Jeg har brukt tykt papir som er brettet i to.

Jeg har lært i denne prosessen at pappen bør være stiv. Jeg skal begynne å spare på baksiden av papirblokker. Det vil være stive nok til en slik eske.






søndag 19. juli 2009

Trykk med RUST på tekstil. Del 2

Stoffet er overflatebehandlet med ulike teknikker. Det er brukt trykk med rammer, organza er lagt over og sydd med store tråklesting, og litt metallfolie.

Jeg har også brukt applikasjonsvliseline på nøklene og overført dem på stoffet med organza. Deretter sydd med sorte sting rundt med symaskin. (se bildet under). Delene er blitt klippet opp. Det skal bli en oppbevaringseske

Fremgangsmåte med trykk av rust: Stoffet blir dynket med 32% eddik. Deretter legges det over de rustne tingene jeg ønsker å bruke. Alt dekkes med plast og ligger til dagen etter. Eddikken skylles, og overflødig farge forsvinner.




fredag 17. juli 2009

Trykk med RUST på tekstil

Dette er satt av som mitt sommerprosjekt. Jeg har gledet meg til dette:) Jeg skal lage trykk på tekstiler med rust. Jeg samler på mye. Dette er noe av det jeg samler på. Rustne ting. Spesiellt nøkler.



Her er resultatet etter avtrykk på tekstil.




Da jeg var i Barcelona kom jeg over et antikkmarked. Her fant jeg en gammel nøkkel med skrift på. Den ble veldig fin når den ble overført til tekstil.





Stoffet er overflatebehandlet med ulike teknikker. Det er brukt trykk med rammer, organza er lagt over og sydd med store tråklesting, og litt metallfolie.
 
 




Jeg har også brukt applikasjonsvliseline på nøklene og overført dem på stoffet med organza. Deretter sydd med sorte sting rundt med symaskin. (se bildet under). Delene er blitt klippet opp. Det skal bli en oppbevaringseske




Fremgangsmåte med trykk av rust: Stoffet blir dynket med 32% eddik. Deretter legges det over de rustne tingene jeg ønsker å bruke. Alt dekkes med plast og ligger til dagen etter. Eddikken skylles, og overflødig farge forsvinner.

Gå inn og ta en titt på et annet eksempel med trykk av rust. Se her


onsdag 15. juli 2009

KNIV - GAFFEL - la din vilje SKJE

Det å lage tema for ulike oppgaver er spennende. Vi vet aldri hva som skjer: ). Dette tema ble veldig morsomt og det ble mye kreativt ut av dette.
Her vises utprøvingen. Utgangspunktet var dette bildet som jeg fant på Flickr.
Bilde ble overført med rammelim til organza. Bestikket er klippet ut. Det blir tøft, fordi stoffet er tynt og gjennomskinnelig. Blitsen gjør så bildet blir ”magisk” og skinner.

Her er et annet eksempel hvor bestikk er klippet ut og overført på tynt silkestoff.


Her er teknikken jeg liker best å jobbe med, det å trykke i flere lag. Bestikket er først overført på et bomullsstoff, og så et stoff i organza som er lagt over.




mandag 13. juli 2009

Strandveske. Del 3

Nå er veska ferdig. Bunnen er laget med stiv "plast" (som er kjøpt på Norway Design) for å få en fin bunnform.

Her vises hvordan festet er til hankene. Det er sydd på knapper, som er trukket i voksdukstoff.

Vi har vært to stykker som har jobbet med disse fine stoffene. Vi har laget hver vår veske + toalettmappe. Min kreative syvenninne Grete har laget dette (se bilder under).

Her er veska under arbeid. Det som er velidg inspirerene med å være to stykker som jobber med samme stoffer er at resultatet blir forskjellig og vi får nye ideer. Se så fint dette blir. Dette er forsiden av veska.

Toalettveska ble veldig fin. Grete var smart og brukte voksduken i bunn, noe som gjør at toalettveska "står" av seg selv. Det gjorde nemlig ikke min: )




søndag 12. juli 2009

Strandveske. Del 2

Veska er nesten klar. Vi skal møtes i dag kl. 11 og sy den ferdig! I mellomtiden har jeg sydd en liten toalettmappe i samme stoffet.


Her vises delene før de er sydd sammen (dette er bunnen). Blomster er applikert på, litt "hulter til bulter"og trådene er enda ikke klippet av.

Knappene er brukt for å få en slags balanse i mønsteret som er litt utstrukturert. I glidelåsen er det en ring med applikasjon av blomsten fra stoffet og plast sydd rundt tilslutt.

Med litt trening, tar det ikke lang tid og sy denne.



torsdag 9. juli 2009

Strandveske

Etter vår inspirasjonstur til Barcelona så vi en fin strandveske som var sydd av voksduk og tekstil i samme stoff. Vi ville også ha en slik veske. Nå finnes det mye fine voksduker, og enkelte steder har de også bomullstoff i samme serie. Vi måtte til Nåløyet (quiltebutikk i Ski). Her er stoffene vi kjøpte.


Først laget vi til et mønster på en veske. Akkurat den størrelsen vi ville ha.



Her er blomster klippet ut og skal applikeres på det en fargede røde stoffet. Neste steg var og slå knapper.

Jeg har en gammel fin Astor knappemaskin. Den er jeg veldig glad i. Nesten alle liker å slå knapper. Det er nesten som å trylle: )




Her er knappene klippet til i mønsterdeler som passer til knappemaskinen. De blir veldig fine.

Veska er nesten klar. Vi skal møtes i dag kl. 11 og sy den ferdig! I mellomtiden har jeg sydd en liten toalettmappe i samme stoffet.




Dagen i dag er satt av til å sy veske. Det er mye detaljer som skal på plass: )





Veska er ferdig. Bunnen er laget med stiv "plast" (som er kjøpt på Norway Design) for å få en fin bunnform.



Dette stoffet har også blitt brukt til å sy en liten søt barnekjole. Klikk deg inn her om du vil se: )