lørdag 30. mai 2009

Deilige København

Nå er årskortet i Tivoli for 2009 kjøpt inn. Se hva jeg fant inne i Tivoli. Jeg fikk nesten hjertebank. Babuska sparebøsser. Det er klart jeg kjøpte en.


Jeg hører at det er fint pinsevær hjemme. Det er det i København også. I dag har jeg leid sykkel og kjørt oppover Strandveien. Dette er et av de idylliske husene jeg syklet forbi. Dette er Danmark på sitt beste.



fredag 29. mai 2009

Rammelim og smykker

Jeg jobber stort sett med noe jeg lar meg inspirere av. Jeg blir i grunnen inspirert av det meste, men det må være dagsaktuelt.

KRONEN PÅ VERKET
Inspirasjon: Kongelig bryllup i Sverige.

Dette var forberedelsene til et kurs som jeg skulle holde for lærere på Romerike. Samme uke som kurset skulle gjennomføres ble det offentliggjort at Victoria av Sverige skulle gifte seg.

Kurset skulle handle om overflatebehandling av tekstiler. Teknikker som skulle prøves ut var:

flossteknikk, fotooverføring med rammelim, og silketrykktrykk

Jeg ønsket å finne bilder av kongelige, og endte opp med frimerker. Her er det hundrevis av motiver å velge mellom. Motivet blir overført til tekstil med rammelim.

Frimerker av ulike konger og dronninger. Dette skulle bli utgangspunktet for overføring av foto.
Men hva skulle vi lage? Ideen ble til at vi skulle jobbe med logo/merkelapper, som senere kan bearbeides og videreutvikles.

Her er ulike typer logoer, som jeg har kjøpt på stoff og stil i Drammen. Disse finnes i mange varianter. Dette ble jeg inspirert av.

Slik ble min merkelapp, med både fototrykk, broderi og metallfolietrykk i sølv.

VIDEREUTVIKLING TIL SMYKKER

Neste utprøving ble å tenke på flossteknikk. Ideen nå er å lage et halssmykke.

Hva er"in" av smykker i dag? Jeg fant dette bildet i Det Nye, som hadde en trendguide for sommeren 2009.

I sommer skal det være store smykker. Jeg lar meg inspirere av dette bildet.

Jeg bruker motivene med frimerkene som er bearbeidet med perler og broderisting og trykk av skrift.
Bildet er tråklet sammen med 5 lag med ulike tekstiler. Dette er for å lage flossteknikk. Jeg oppdager at det blir litt "slapt" og stiver opp med plast.


Her er ferdig resultat. Her kommer flossteknikken frem. Resten av smykket er satt sammen med bløt tyll som er sydd i lange remser og fyllt opp med knapper, som holder smykket sammen.


torsdag 28. mai 2009

Rammelim

Jeg liker å jobbe med rammelim. Det er det kanskje det jeg liker best av alt. Her finnes det utrolige mange muligheter.


Bildet viser et postkort som er overført på tekstil. Her vises et godt eksempel på at når man overfører et bilde med rammelim blir det speilvendt. Dette har liten betydning så lenge det ikke er tekst, ellers må man speilvende motivet, noe som er lett å gjøre på PC eller kopimaskin.
I går var jeg på Sogn videregående skole. Her jobber de mye med rammelim. En av lærerne kom med disse to trykkene fra to elever, Silvia og Margaret på Design og håndverk

Dette bildet ble utrolig tøfft. Se på tilfeldighetene ved hodeformen (øverst) som passer inn med mønsteret. Flott hva?


Her er et annet trykk, et utsnitt av et bilde.

Jeg reiser til København i dag, blant annet for å hente Rammelim. Jeg har gått og ventet på at noen skal importere rammelim til Norge. Jeg har ventet i 2 år, men det har fremdeles ikke skjedd, altså derfor reiser jeg selv ned for å hente.

Butikken jeg skal til er spektrum Textil, som ligger rett utenfor i Charlottenlund like utenfor København. De har et utrolig godt utvalg av stoffer, farger, silketrykkrammer, screen rammer etc. Her arrangeres det også kurs. Gå inn på hjemmesiden deres og ta en titt.

http://www.spektrumtextil.dk/oldsite/index_temp.html


tirsdag 26. mai 2009

Arbeid med utstilling

Jeg har laget en 5 års plan. Jeg skal jobbe for å få kompetanse i å stille ut egne arbeider. Dette innebærer også å bli medlem i ulike organisasjoner som kan styrke og formidle tekstilkunst utad både nasjonalt og internasjonalt.

Det er også viktig å være med i faglige nettverk som kan styrke mine og andres sosiale interesser.

Jeg startet arbeidet med dette i fjor sommer, og har jobbet med tekstile arbeider til en utstilling hele dette året.

Arbeidene mine skulle være inspirert i de russiske dukkene: BABUSKA. Jeg skulle jobbe med en teknikk som jeg har fordypet meg i: lag på lag med transparente tekstiler.



Nå har jeg min første utstilling på Borregården i Sverige: http://www.borregarden.se/. Gården er helt spesiell og ligger i vakre Skåne. Jeg ble betatt første gang jeg kom hit og bestemte meg for dette var stedet jeg skulle ha min første utstilling.




Nå til torsdag, den 28. mai reiser jeg ned for å hente bildene for å sette de opp på en ny utstilling på Nesodden 6. og 7. juni. Helgen etter er det kurs i tekstile teknikker.


søndag 24. mai 2009

Veskekurs med Wallenborg

Andre Wallenborg er designer og syr eksklusive vesker. Han bruker noe av sin tid på foredrag og kurs. Dette til stor glede for oss som både ønsker å høre han fortelle og gå på kurs.

Her lærer vi nye spennende teknikker og kreative løsninger som han har utarbeidet etter flere år i bransjen.

Kurset denne gang handlet om å sy en reiseveske. Vi fikk beskjed om å ta med et litt tykt stoff, gardinstoff eller lignende.


Jeg fant et gardinstoff, men likte ikke bakgrunnen. Jeg fikk en god ide: jeg ville lage mitt eget stoff. Bildet viser stoffet som er klippet ut, og skal bli til forsiden av vesken.

Her har jeg klippet ut blomstene og applikert de på et annet stoff, et brunt fint litt glinsende stoff. Dette stoffet er tynt, så her kom ideen om å ha plast imellom applikasjonen.

Før plasten er montert, har jeg laget et trykk med silketrykkramme, og markert med turkis tråd for å få frem et litt spennende uttrykk.

Neste steg var å lage lomme. Jeg har dilla på kuer, så jeg gikk inn på http://www.flickr.com/, en flott side med bilder.

Her fant jeg en turkis ku og noen morsomme kureplikker av odelsgutt Ragnar Aalbu.

Bildet og teksten er overført med rammelim. Rammelim er en fin måte å overføre foto til tekstil. Det er billig, og lett å få til, enten du er stor eller liten. Foto, f. eks med tekst må speilvendes før rammelimet påføres.



Lommen monteres.
Det å bruke plast og sy med maskin er en utfordring. Stakkars symaskin, den sliter og vil nok gå av med pensjon før tiden, men verdt jobben når resultatet blir bra.

Det blir tøft og passer godt til det uttrykket som er "in" i dag.

Her er veska ferdig. Jeg blir stadig overasket over hvor fint sluttresultatet kan bli



Jeg kunne ikke slutte med dette. Det kunne kanskje bli fint med en lommebok.

Her har jeg brukt samme teknikker som på veska, men kua har fått en ring i nesa.

Snakkeboblen er laminert og sydd på. Det er også laget en merkelapp som er laminert som er festet på glidelåsen.